Ο υπουργός, σε αντίθεση με τα χαμόγελα και τις ωραίες φωτογραφίες με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη φιέστα που στήθηκε στον προαύλιο χώρο, στη σύσκεψη που ακολούθησε όταν έσβησαν οι κάμερες, εγκάλεσε το Διοικητή και τους Διευθυντές των κλινικών ενώπιον του περιφερειάρχη και κυβερνητικών βουλευτών, όταν μίλησαν για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και τους προειδοποίησε ότι θα έρθει και η αξιολόγηση! Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν με ό,τι υπάρχει και να ξεχάσουν τη στελέχωση του νοσοκομείου” καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, με αφορμή την επίσκεψη του Βασίλη Κικίλια την Παρασκευή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η επίσκεψη, του υπουργού υγείας κ. Κικίλια ανέδειξε σε όλο της το μεγαλείο την αδιαφορία της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής για τα ζητήματα Υγείας στο νησί μας.
Ο υπουργός, σε αντίθεση με τα χαμόγελα και τις ωραίες φωτογραφίες με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό στη φιέστα που στήθηκε στον προαύλιο χώρο, στη σύσκεψη που ακολούθησε όταν έσβησαν οι κάμερες, εγκάλεσε το Διοικητή και τους Διευθυντές των κλινικών ενώπιον του περιφερειάρχη και κυβερνητικών βουλευτών, όταν μίλησαν για τις ελλείψεις στο νοσοκομείο και τους προειδοποίησε ότι θα έρθει και η αξιολόγηση!
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ τους είπε να βρουν τρόπο να λειτουργήσουν με ό,τι υπάρχει και να ξεχάσουν τη στελέχωση του νοσοκομείου.
Η πείρα μας από την προηγούμενη κρίση, δείχνει ότι ο τρόπος είναι νέες συγχωνεύσεις και κλείσιμο τμημάτων, περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας σε ένα ήδη εξαντλημένο προσωπικό, με χιλιάδες οφειλόμενα ρεπό στην πλάτη.
Δείχνει ακόμη ότι ο Ροδιακός λαός θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ζητήματα υγείας.
Καμία στην ουσία δέσμευση για προσλήψεις δεν έκανε ο υπουργός, πέρα από την πρόθεση να ανανεώσει τις συμβάσεις όσων προσλήφθηκαν μέσω ΟΑΕΔ από το ΕΣΠΑ και τις 16 θέσεις γιατρών κάποια στιγμής στο μέλλον. Θυμίζουμε ότι από το νοσοκομείο της Ρόδου λείπουν σχεδόν 70 γιατροί και 200 νοσηλευτές!
Ακόμα και για το μηχάνημα που θα κάνει τα τεστ για τον ιό, δεν έχει προβλεφθεί προσωπικό. Για τις ΜΕΘ το ίδιο. Τα περισσότερα τμήματα και κλινικές λειτουργούν στα όρια τους. Στην κατάσταση που βρίσκεται η νευρολογική σήμερα μπορούν ανά πάσα στιγμή να βρεθούν πολλές κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου.
Συνεπώς οι φανφάρες της κυβέρνησης περί υγειονομικής θωράκισης των νησιών είναι επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Όσα μέσα και αν διατεθούν, που και αυτά δεν είναι επαρκή, αν δεν συνοδεύονται από την πρόσληψη προσωπικού θα είναι μια τρύπα στο νερό.
Όμως, η υγειονομική θωράκιση με ένα σύγχρονο δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, για τη Ρόδο και τα γύρω νησιά, δεν είναι για την κυβέρνηση προτεραιότητα. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι το «ανοίξαμε και σας περιμένουμε».
Αυτό φυσικά όχι από την άποψη να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι της περιοχής μας, αλλά να στηριχθεί πάση θυσία το τουριστικό κεφάλαιο.
Γι αυτό άλλωστε συνοδεύεται από την επικίνδυνη άποψη ότι είναι περίπου…απαγορευμένο αυτή τη στιγμή να αναδεικνύονται οι ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας της περιοχής μας, για να μη δώσουμε λάθος εικόνα στο εξωτερικό. Το αν θα μπει σε κίνδυνο η υγεία ντόπιων και επισκεπτών, το ότι η υγεία των ντόπιων είναι μόνιμα σε κίνδυνο ακόμα και χωρίς την πανδημία εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, δεν τους ενδιαφέρει.
Είναι λοιπόν λογικό ότι ο υπουργός δε βρήκε χρόνο για τους εκλεγμένους των εργαζομένων, πέρα από δυο κουβέντες στα όρθια.
Ωστόσο, εμείς απευθυνόμαστε στο Ροδιακό λαό, στα Σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων και τους καλούμε να αγωνιστούν για τη στελέχωση του νοσοκομείου, του δημόσιου συστήματος Υγείας της στην περιοχή. Να βάλουν αυτό το ζήτημα στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεών τους”.
Ανακοίνωση για το θέμα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ Νότιας Δωδεκανήσου, κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας ότι “η επίσκεψη του είχε όλα τα χαρακτηριστικά ανάλογων επισκέψεων στο μακρινό παρελθόν από τους αποικιοκράτες στους αυτόχθονες ιθαγενείς, όπου με καραμέλες και καθρεφτάκια τους εξαπατούσαν“. Αναλυτικότερα:
Με αφορμή την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια στη Ρόδο στις 19/6 και τις δηλώσεις του έξω από το Γενικό Νοσοκομείο του νησιού μας, η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δωδεκανήσου θέτει τα εξής ερωτήματα:
- Μας είπε ο κ. Κικίλιας ποιες ενέργειες έκανε για την ενίσχυση των δομών υγείας στα νησιά μας, για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματική φροντίδα και την αποτροπή διασποράς κρουσμάτων Covid-19;
- Μας είπε ο υπουργός Υγείας γιατί τα Δωδεκάνησα, με 220.000 μόνιμους κατοίκους και με περίπου 500.000 κλίνες φιλοξενίας τουριστών, δεν έχει νοσοκομεία αναφοράς κορωνοϊού με τις ανάλογες ενισχύσεις σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές και ΕΚΑΒ;
- Μας είπε το μέλος της κυβέρνησης ΝΔ γιατί έκανε τους νησιώτες τα πειραματόζωα της χώρας, αφήνοντάς μας απροστάτευτους και έκθετους στην πανδημία, αφού οι (καλοδεχούμενοι κατά τα άλλα) τουρίστες θα φτάνουν στα νησιά μας για διακοπές χωρίς ουσιαστικό υγειονομικό έλεγχο;
- Μας είπε ο αρμόδιος υπουργός του κ. Μητσοτάκη γιατί το πλήρες κόστος νοσηλείας όσων επισκεπτών νοσήσουν θα καλυφθεί από το δημόσιο ταμείο;
- Μας είπε γιατί ήρθε στο νησί μας την ημέρα που παρέδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τους ειδικούς θαλάμους και τα λοιπά μηχανήματα στο Νοσοκομείο Ρόδου και το ΕΚΑΒ, τα οποίοι αγοράστηκαν με χρήματα του δωδεκανησιακού λαού από το αποθεματικό της Περιφέρειας και όχι με πόρους της παρούσας κεντρικής κυβέρνησης;
Η απάντηση είναι προφανής: Τίποτα δεν μας είπε, γιατί πολύ απλά δεν έχει γίνει τίποτα με μέριμνα την υγειονομική ασφάλεια της περιοχής μας.
Είναι σαφές ότι δεν τελειώσαμε με την πανδημία. Οι «εστιακές αναζωπυρώσεις» αυτή την περίοδο είναι «καμπανάκι κινδύνου» και χρειάζεται αυξημένη επιδημιολογική εγρήγορση και έμπρακτη «θωράκιση» του ΕΣΥ ειδικά στα νησιά μας. Η κυβέρνηση δεν έχει τέτοιο πολιτικό σχέδιο γιατί στην πραγματικότητα δεν πιστεύει στη δημόσια περίθαλψη και επιμένει στη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία του «ανοίγματος» του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα και των ΣΔΙΤ.
Ξεκάθαρα λοιπόν, η επίσκεψη του υπουργού Υγείας είχε όλα τα χαρακτηριστικά ανάλογων επισκέψεων στο μακρινό παρελθόν από τους αποικιοκράτες στους αυτόχθονες ιθαγενείς, όπου με καραμέλες και καθρεφτάκια τους εξαπατούσαν. Μόνο που η σκληρή πραγματικότητα κ. Κικίλια που φέρατε στη Ρόδο και όλα τα νησιά, εσείς και η κυβέρνησή σας, ξεπερνά τα παραμύθια σας. Η ντροπή είναι τόσο δική σας όσο και των «αυλικών» της ΝΔ που σας υποδέχθηκαν και δέχθηκαν τα «καθρεφτάκια» σας.
O ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στις ανεπάρκειες και τις ολιγωρίες της κυβέρνηση προτείνει τα αναγκαία μέτρα ουσιαστικής υγειονομικής «θωράκισης» των νησιών, όπως:
- Αποκέντρωση των διαγνωστικών εξετάσεων και διαθεσιμότητα γρήγορων μοριακών τεστ σε όλες τις δημόσιες δομές των νησιών (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας)
- Διευρυμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προληπτικού χαρακτήρα στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
- Διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νοσοκομείο της νησιωτικής χώρας για διασωλήνωση, νοσηλεία σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και διακομιδή με ασφάλεια των περιστατικών covid-19(με κίνητρα εθελοντικής μετακίνησης ειδικευμένων γιατρών ή εξειδικευόμενων στην εντατικολογία από νοσοκομεία του κέντρου κατά την καλοκαιρινή περίοδο για συνδυασμό εργασίας και διακοπών).
- Σχέδιο μόνιμων προσλήψεων ειδικευμένων γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας στις μονάδες του ΕΣΥ των νησιών, με ειδική μοριοδότηση των συμβασιούχων που ήδη υπηρετούν στα νοσοκομεία και ΚΥ αυτών των περιοχών, για να υπάρξει σταθερή κάλυψη των αναγκών τους με ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.
- Νέα δέσμη κινήτρων (οικονομικών, επιστημονικών, εκπαιδευτικών, υπηρεσιακών και άλλων) με τη συνδρομή Κράτους και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο για την προσέλκυση αλλά και για την παραμονή στα νησιά ειδικευμένων γιατρών. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η επαρκής και μόνιμη στελέχωση των δομών του ΕΣΥ στις άγονες και νησιωτικές περιοχές και η αντιμετωπιστούν οι υπαρκτές υγειονομικές ανισότητες ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας.
- Μέριμνα για την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα πληθυσμών ειδικής ευαλωτότητας που ζουν σε κλειστές δομές στις τουριστικές περιοχές (πρόσφυγες, Ρομά, φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία ή προνοιακά ιδρύματα κλπ. ) και οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν εστίες «υπερμετάδοσης» του SARS-CoV-2. Ειδικά για τους προσφυγικούς καταυλισμούς απαιτείται η αποσυμφόρηση και η «πληθυσμιακή αραίωση» τους με άμεση μετεγκατάσταση των πιο ευπαθών ομάδων στην ενδοχώρα.