ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

6/recent/ticker-posts

«Είμαστε ιδιοκτήτες της Μεσογείου» – Νέες προκλήσεις Ερντογάν λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

 

«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, οι αλλά ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας

«Είμαστε ιδιοκτήτες της Μεσογείου» – Νέες προκλήσεις Ερντογάν λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Σε νέες ακραίες προκλήσεις με φόντο την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος φαίνεται πως ρίχνει λάδι στη φωτιά λίγα 24ωρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Στη Μεσόγειο δεν είμαστε μουσαφίρηδες, οι αλλά ιδιοκτήτες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας σε συνέδριο.

Ο κ. Ερντογάν, θέλοντας να δείξει με προκλητικό τρόπο ότι δεν ευθύνεται η Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, σημείωσε πως «είμαστε υπέρ της ειρήνης και της συνεργασίας, αλλά κατά των τετελεσμένων…».

Το πρόβλημα στη Μεσόγειο, πρόσθεσε,  μπορεί να επιλυθεί με συνεργασία όλων των χωρών. «Δεν θα υπάρχει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια που αφήνει εκτός την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους» απείλησε εκ νέου.

«Πίσω από τις προβοκάτσιες στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα» σχολίασε ο Ερντογάν προσθέτοντας μάλιστα ότι  «κάποιοι μετέτρεψαν τη Μεσόγειο σε νεκροταφείο προσφύγων». 

Καλίν: Μην τα περιμένετε όλα από την Τουρκία…

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν επιχείρησε αρχικά να ρίξει τους τόνους ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα διεξαχθεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, λέγοντα ότι την βλέπει ως ευκαιρία για μια επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσά τους προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και ένα χρονοδιάγραμμα για να δουλέψουν πάνω σ’ έναν οδικό χάρτη μαζί.

Ωστόσο στη συνέχεια τόνισε με νόημα πως  «οφείλουν να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να τα περιμένουν όλα από την Τουρκία». Θα πρέπει, πρόσθεσε,  να είναι μια αμοιβαία διαδικασία. «Εφόσον περιμένει κανείς να κάνει η Τουρκία το Α, το Β ή το Γ, πρέπει και οι χώρες της ΕΕ να εκπληρώσουν τις ευθύνες τους».

Οι εργασίες για να αποφασισθεί μια ημερομηνία για την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα συνεχίζονται, δήλωσε ακόμη ο Καλίν ισχυριζόμενος ότι οι συνομιλίες θα συνεχισθούν από εκεί που διακόπηκαν και θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε ζητήματα υφαλοκρηπίδας και θαλάσσιων ορίων, αλλά και στα νησιά και τον εναέριο χώρο.

Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε πως πιστεύει ότι οι συνομιλίες θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα επικεντρωθούν επίσης σε πολιτικές διαβουλεύσεις και συνομιλίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο πλευρών. «Και στα τρία αυτά πεδία, πιστεύουμε ότι θα κάνουμε καλή πρόοδο πολύ σύντομα», δήλωσε.

Ο Καλίν είπε επίσης ότι στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν υπήρξε θετική ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διαφορές τους.

Τι λέει η Κομισιόν για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Η ΕΕ είναι υπέρ της επίλυσης των ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και των συζητήσεων επισήμανε λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, υπογραμμίζοντας ότι «εάν δεν είναι δυνατή η επίλυση μέσω της συζήτησης, τότε εναπόκειται στους ηγέτες που θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να συζητήσουν προς ποια κατεύθυνση πρέπει να πάνε οι σχέσεις μας με την Τουρκία».

Επιπροσθέτως, ο Πίτερ Στάνο ανέφερε ότι «οτιδήποτε σε σχέση με κυρώσεις ή το να ειπωθεί ότι θα εισαχθούν ή δεν θα εισαχθούν σε αυτό το στάδιο είναι πρόωρο γιατί στο τέλος αυτή είναι απόφαση που θα λάβουν οι ηγέτες ή θα υποδείξουν την κατεύθυνση προς την οποία οι συζητήσεις και η δέσμευση της ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να ακολουθήσει».

Παράλληλα, ο κ. Στάνο σημείωσε ότι «έχουμε δει πολλές διπλωματικές ενέργειες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την έναρξη διαλόγου και ελπίζουμε ότι αυτές οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν, ώστε να είναι δυνατόν να λυθούν τα ανοιχτά ζητήματα με διάλογο, με εποικοδομητική δέσμευση βασισμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου». 

Τα μηνύματα Πομπέο

Οι νέες προκλήσεις Ερντογάν έρχονται σε μία ημέρα κατά την οποία ο επικεφαλής της αμερικανικής  διπλωματίας βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει συναντήσεις με τον έλληνα ομόλογό του αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η απόφαση Πομπέο να βρεθεί πριν λίγες ημέρες στην Κύπρο, και από χθες το βράδυ στην Ελλάδα χωρίς να έχει βάλει στο πρόγραμμά του την Τουρκία, φαίνεται πως έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ο οποίος συναντήθηκε ήδη με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδιας συζήτησε – μεταξύ άλλων – ζητήματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος , δίνοντας έμφαση στον στρατηγικό διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, την αμυντική και ενεργειακή συνεργασία αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με μήνυμά του στο Twitter ο αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι «είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ελλάδα, έναν ζωτικό συνεργάτη των ΗΠΑ με τον οποίο μοιραζόμαστε μια κοινό στρατηγικό όραμα. Η ισχύς της διμερούς μας σχέσης βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ανυπομονώ για μια παραγωγική επίσκεψη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμερικανός υπουργός στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα υπέρ της Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση με τους δύο υπουργούς Εξωτερικών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η Αμερική στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για οικοδόμηση ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Χαίρομαι που συμμετέχω στη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το φίλο μου, Νίκο Δένδια, προκειμένου να εξετάσουμε τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει αυτήν τη χρονιά σε όλους τους τομείς που αφορούν τις σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας», αναφέρει ο κ. Πάιατ σε ανάρτησή του στο twitter.